Disse ting bør du ALDRIG skrive i din ansøgning

Læsetid:
5 min.

Det flyder med gode råd om, hvad du skal skrive i din jobansøgning for at tage dig bedst muligt ud for din mulige arbejdsgiver, men hvad bør du egentlig IKKE inkludere i din ansøgning? Du får her en liste over nogle af de værste faldgruber, der får din ansøgning til at ryge ned i bunden af stakken.

Personlige og private oplysninger

Det er fedt, når en ansøger viser sin personlighed i en ansøgning, men der er forskel på at vise personlighed og skrive personligt. Din arbejdsgiver behøver ikke kende til dit kæledyr, din civilstand, din seksuelle orientering eller din yndlingsfarve. Lige meget hvilket job du søger, er det godt at have i mente, at det er en professionel funktion, du skal udfylde, og din måske kommende chef, du henvender dig til. Del ikke information, du ikke ville finde det naturligt at dele, hvis du talte med personen ansigt til ansigt.

Tip: Forsøg i stedet at vise din personlighed igennem din entusiasme, dine mål og dine erfaringer, opsætningen af din ansøgning eller det, der skiller dig ud fra mængden i et erhvervsmæssigt perspektiv.

Mere end 15 års erfaring

Din ansøgning og dit CV skal gerne være nemme at overskue. Det ideelle er, at modtageren kan få et indtryk af teksten ved bare at kaste et enkelt blik på den. Derfor er der en tommelfingerregel, der siger, at din ansøgning ikke bør være mere end en enkelt side lang. Hvis du begynder at dykke ned i alt, hvad du har lavet de sidste 20-30 år, spilder du derfor bare din egen og modtagerens tid. Fremhæv den nyere joberfaring -det er højst sandsynligt det mest relevante.

Tip: Er du utilpas ved at udelade erfaring, kan du tilføje et NB nederst på siden, hvor du i korte vendinger fortæller, at yderligere erhvervsdetaljer kan uddybes ved anmodning.

Dine karakterer

Dine karakterer fra folkeskolen er aldrig relevante, og dine karakterer fra gymnasiet er KUN relevante, hvis arbejdsgiveren beder om dem. Du bør også undgå at nævne dit karaktergennemsnit eller information om eksaminer osv. Arbejdsgiveren spørger, hvis vedkommende er interesseret, og det er han/hun højst sandsynligt ikke.

Tip: Vil du gerne vise, at du er god til sprog, at du er fantastisk til at bruge et regneark, eller at du kan lave en Power Point med lukkede øjne og armene bundet på ryggen, så tilføj et "kompetence"-punkt i dit CV. Her kan du fortælle, at du taler flydende fransk, tysk og engelsk og er rutineret bruger af Excel- og Office-pakken.

Personlige holdninger og meninger

Der er få ting, der kan skabe dårlig stemning, som politisk uenighed. Det er ikke en god idé at skrive i dit CV, at du er dedikeret feminist, veganer, kristen eller lignende. Ikke bare er det ikke relevant for din arbejdsgiver at vide (medmindre du skal arbejde for Kvinfo, Go Vegan eller folkekirken), du risikerer også, at modtageren tager det ilde op og bliver negativt stillet over for dig, før I overhovedet har talt sammen.

Tip: Vis, at du er socialt engageret ved at fremhæve eventuelt frivilligt arbejde, du har lavet. Det viser, at du er klar til at arbejde hårdt, når du er entusiastisk omkring noget uden at lægge op til debat eller meningsudveksling.

Unødigt snørklet sprog

Det kan være fristende at vise, at du er veluddannet og velformuleret ved at snige så mange snørklede sætninger og fremmedord som muligt ind i din ansøgning. Dette har dog ofte den modsatte virkning, da det kan forvirre arbejdsgiveren og komme til at virke kunstigt og opstillet. Hold dig i stedet til at skrive klart og præcist. Det er en kunst i sig selv.

Tip: Gør lidt ekstra ud af at fremhæve det vigtigste og mest relevante, du har lært under din uddannelse, og hvordan dette kan bruges i jobbet, hvis du gerne vil have, at modtageren skal opfatte dig som veluddannet.
Alle indlæg