Find den rette tone til din ansøgning

Læsetid:
3 min.

Hvordan finder du den rigtige tone til din ansøgning? Skal du skrive friskt eller formelt? Vi giver dig 3 forskellige toner til din ansøgning og viser dig, hvordan du bruger dem.

Der er mange vigtige aspekter at have med, når man skriver ansøgning. Ét af dem er at finde og ramme den rette tone, som også passer til den virksomhed, du søger job hos. Her er 3 typer, der er gode at skelne imellem.

Den formelle

Den formelle ansøgning er også den skarpe. Den skrives ofte i passiv form, og tonen er selvfølgelig formel. Den formelle ansøgning bruges ofte i juridiske eller politiske sammenhænge, og når du skal vise et højt niveau af professionalisme eller objektivitet. Søger du stillinger som fx revisor eller advokat, så er det en god ide at bruge den formelle til at vise, at du har styr på tallene eller paragrafferne.

Fx: "Mit ekspertiseområde er EU-ret, og ved min tidligere stilling i BRO Advokatfirma bestod mine ansvarsområder blandt andet i at vejlede om nyeste EU-lovgivning."

Den friske

Den friske ansøgning er på mange måder den modsatte af den formelle. Her skal du nemlig vise masser af personlighed og høj energi. Formålet med den friske er, at du viser, at du er åben og bringer mange gode idéer til tegnebrættet. Det er en god idé, at du bruger den friske ansøgning, når du fx søger job hos et reklamebureau, som juicer i en juicebar eller en stilling, hvor det forventes, at du er meget kreativ.

Fx: "At blive en del af teamet hos NORD ville være helt fantastisk, ikke bare, fordi jeg kan arbejde med det, jeg er allerbedst til, men også, fordi jeg arbejder bedst i åbne miljøer med højt humør og masser af fart!"

Den kærlige

Den kærlige ansøgning er også den, hvor du viser omsorg og medmenneskelighed. Den kærlige ansøgning kan særligt bruges, hvis du skal arbejde i tæt og direkte kontakt med mange forskellige mennesker. Det kan fx være stillinger, hvor du skal arbejde med børn, ældre eller udsatte personer som fx i børnehaver eller på plejehjem.

Fx: "Jeg elsker at arbejde aktivt med mennesker og har nu også gjort det gennem de sidste 5 år. Jeg vægter økologi og sundhed højt, og jeres ny-indførte madordning, der har fokus på netop dette, passer rigtig godt med mine egne værdier."

Husk at der selvfølgelig kan være undtagelser. Du kan risikere at lige dén virksomhed du søger, har en særlig identitet, eller virksomhedskultur de lægger vægt på. Følg gerne din egen mavefornemmelse, og undersøg hvilken tone virksomheden selv bruger. De fleste jobopslag vil altid være formelle, så se også gerne virksomhedens hjemmeside efter, for at finde den helt rette tone.

Alle indlæg