Hvordan udstråler du professionalisme?

Læsetid:
7 min.

Er du ny på arbejdsmarkedet, har du lige skiftet job, startet egen virksomhed eller ansat i en lederstilling? Og bliver du somme tider i tvivl om hvorvidt du egentlig er klædt ordentligt på, eller hvad dit kropssprog egentlig signalerer overfor dine kollegaer? Læs med her, og lær hvordan du udtråler professionalisme i alle aspekter af dit arbejdsliv.

Udseende 

Tjek om din arbejdsplads har en dress-code, og følg den altid hvis de har. Det kan endda være en god idé at “over-dresse”, bare en anelse. Står der skjorte og lange bukser i din arbejdspolitik, er det et fint signal hvis du også ifører dig en skjorte eller en blazer. Er din arbejdsplads en af de mere afslappede slags, der ikke har en dress-code kan det være sværere at forholde sig til hvad du bør eller ikke bør have på. En god regel, er at være så “præsentabel” som muligt. Tænk over hvor vidt dine bedsteforældre ville synes du så anstændig ud - vær ren og velsoigneret, sørg for at negle og hår ser rene og velholdte ud og undgå for meget makeup. Er du i tvivl om hvor meget hud du kan vise på din arbejdsplads, er under knæene og tildækkede skuldre et forholdsvist sikkert bud hvis du er en kvinde, mens bare underarme ofte er grænsen for mænd. Mange arbejdspladser tillader nemlig ikke mænd at gå i shorts eller korte bukser.

Tip: Hvis du er i tivl, så kig på hvordan dine kollegaer er klædt, og forsøg at navigere derfra.  

Kropssprog

Vores kropssprog signalerer ligeså meget, hvis ikke mere, til de mennesker vi møder, som vores påklædning gør. Folk danner sig hurtigt et indtryk baseret på din mimik og dit kropssprog, så sørg for at udstråle venlighed og åbenhed. Smil, nik, hold øjenkontakt og læn dig frem imod den person du snakker med. Det viser at du er engageret og interesseret i det de har at sige. 

Tip: Hils på alle når du kommer og går. Gør det til et mål ikke at overse eller ignorere nogen.

Sprog og samtaler

På din arbejdsplads vil du sansynligvis gerne fremstå venlig og høflig. Forsøg at hold dit tonelege så det hverken er for højt eller for lavt, tal tydeligt og undgå så vidt muligt at bande. Det er en god idé at undgå polariserende eller kontroversielle emner, ligesom det er bedst at undgå at komme med en joke, der er potentielt stødende. Deltag ikke i sladder eller bagtalelse, og forsøg altid at gå på kompromis, eller afgøre en konflikt via. en dialog, frem for et skænderi. Spørg ind til dine kollegaer og signalerer interesse overfor det de fortæller dig.

Tip: Husk altid at sige tak og bede pænt, det viser dig som en anstændig og venlig person, og kan hurtigt misforstås eller tages ilde op hvis det glemmes.

Struktur og orden

Vær med til at holde din arbejdsplads ren og rydelig. Hvis du har din egen plads, så sørg alligevel altid for at den er organiseret og pæn at se på. Lad desuden vær med at spille høj musik, og sørg for at din telefon er på lydløs - tag hensyn til at der er andre mennesker på arbejdspladsen, og at alle skal synes det er behageligt at være der.

Tip: Hold dig fra den mere larmende udsmykning hvor andre mennesker kan se den. Børnetegninger, store malerier eller sjove skulpturer kan pynte på en kontor, men fylder det for meget kan det hurtigt blive distraherende for andre.

Vær forberedt

Tag noter til møder, svar altid på opkald og e-mails i god tid, og kom først og fremmest altid til tiden (gere lidt før). Forsøg at hold dig opdateret indenfor udviklinger indenfor dit felt, og vis din chef og dine kollegaer at du er orienteret og interesseret.

Tip: Stå ikke klar til at springe ud af døren det øjeblik din arbejdsdag er slut. Bliv gerne et par minutter ekstra og færdiggør det du var igang med.

Hold det personlige for dig selv

At være meget nærgående eller personlig, er noget af det mest uprofessionelle du kan være. Forhåbentligt er du på god fod med dine kollegaer, men undgå så vidt muligt at del for meget ud af dit privatliv (i hvert fald mens du befinder dig på din arbejdsplads.) Gå lidt væk hvis du modtager et opkald, begræns din facebook-tid, og undgå emner som dit kærligheds- og sexliv, eller dine byture.

Tip: Spørg gerne ind til dine kollegaers liv og dagligdag, men undgå at stille dem nærgående eller personlige spørgsmål. Selv hvis i er gode venner udenfor arbejdspladsen, så er det ikke her i bør drøfte den slags ting.

Sociale medier

Du tænker måske ikke, at dine sociale medier behøver være professionelle, eftersom de sandsynligvis umiddelbart ikke har noget med dit job at gøre. Det er dog et faktum, at mange arbejdsgivere orienterer sig i potentielle ansattes facebook, twitter- og instagramprofiler når de skal beslutte hvem der skal ansættes. Hvis du derfor gerne vil have at dine sociale medier skal udstråle professionalisme, så gælder mange af de samme regler som tidligere nævnt også her. Pas på med potentielt stødende humor, polariserende eller kontroversielle emner, hold en god og diplomatisk tone når du indgår i debatter eller dialoger, og skru ned for billederne fra diverse byture o. lign.

Tip: Hvis du ikke bryder dig om, at skulle tænke over at være professionel i din fritid, så overvej om du bør privatisere dine SoMe profiler i stedet.
Alle indlæg