Ingen joberfaring? Sådan får du jobbet alligevel!

Læsetid:
5 min.

Man får ofte at vide, at det vigtigste at fremhæve i sin ansøgning er sin relevante erhvervserfaring - men hvad hvis man slet ingen erhvervserfaring har? Disse tips er til dig, der er ny på arbejdsmarkedet, og ikke ved, hvad du skal skrive, når du ingen erhvervserfaring har, eller dig, der skifter branche og pludselig har svært ved at fremhæve nogle af dine tidligere erfaringer som relevante for det nye job, du ønsker dig.

Du vil altid have erfaringer og kvaliteter, der vil gøre dig værd at ansætte, det handler bare om at fokusere på dem. Denne liste vil give dig nogle redskaber til at finde frem til det, der gør dig til en værdifuld medarbejder!

Fokuser på det, du har lært

Lige meget om du går fra at være pædagog til at søge job i finanssektoren, eller om du netop er gået ud af gymnasiet og kun har et år på efterskole i baglommen, vil der altid være noget værdifuldt, du har lært, som du kan bruge. Fremhæv de erfaringer, du har fået - også selvom de ikke har en åbenlys kobling til det, du søger. Kig på jobopslaget, og se, hvad de leder efter; søger de en ansvarsfuld person, der kan holde hovedet koldt i stressede situationer? Det har du helt sikkert erfaring med, hvis du har været pædagog - så giv et konkret eksempel på, hvor du har brugt disse egenskaber! Søger en virksomhed en social og glad medarbejder til masser af kundekontakt til en nyåbnet isbar? Brug eksempler på hvornår du har været god til at kommunikere og indgå i fællesskaber med andre mennesker. Det kan fx være:

"Jeg har altid været et udadvendt menneske, der elsker at indgå i fællesskaber. Da jeg gik i gymnasiet, var jeg næstformand i festkomiteen og var ofte den, der var med til at arrangere fredagsbarer, bowlingture og grillaftener for mine klassekammerater."

Vis engagement

Det vigtigste for mange arbejdsgivere er at have medarbejdere, der brænder for deres arbejde. Gør dig derfor umage for at vise, at du er engageret i jobbet, og fortæl hvorfor!
Overbevis din arbejdsgiver om, at du vil gøre et fantastisk stykke arbejde, selvom du ikke lige har prøvet det før, ved at præcisere hvilke af jobbets arbejdsopgaver du er vild med, og hvilke du glæder dig til at give dig i kast med. Du kan måske skrive noget i retning af:

"Jeg ansøger om jobbet som pædagogmedhjælper hos jer, fordi jeg virkelig brænder for at arbejde med mennesker. Jeg er altid den første til at melde mig på banen, når nogen skal have et barn passet! Det giver mig rigtig meget at være med til at drage omsorg for et lille menneske og følge med i dets udvikling, og jeg kan derfor ikke forestille mig noget bedre end at gøre det til min levevej."

Frivilligt arbejde og fritidsinteresser

Både frivilligt arbejde og fritidsinteresser kræver energi, engagement og entusiasme. Fremhæv derfor gerne, hvis du har brugt en stor del af din fritid på en bestemt interesse, eller hvis du har arbejdet frivilligt et sted. At du, uden at få penge for det, lægger din tid og arbejdskraft i at gøre et godt stykke arbejde viser, at du har en god arbejdsmoral, og at du brænder for noget. Desuden viser det din personlighed og får dig til at skille dig ud fra mængden. Fremhæv, hvad der tiltrak dig til den enkelte interesse eller arbejde, og fortæl, hvordan du kanaliserede dit engagement over i det. Har du fx været konkurrencerider, kan du skrive:

"Ridning har fyldt meget for mig det meste af mit liv. Jeg ved intet bedre end at galopere afsted i naturen med vind i håret og solen i ryggen. Jeg har konkurreret meget med min ridning - somme tider har jeg vundet priser, somme tider ikke. Det er en interesse, der kræver hårdt arbejde og en god portion stædighed, men resultaterne og processen er det hele værd."

Vær ærlig

Prøv ikke at skjule, at du ikke har en masse erfaring. Arbejdsgiveren er sikkert ikke så nem at narre, og du har ikke lyst til at virke, som om du har noget at skjule. De fleste sætter pris på en medarbejder, der er til at stole på og fortæller tingene som de er. Du kan i stedet fokusere på, hvilke kvaliteter du kan tilbyde dem, og hvad du godt kunne tænke dig at få ud af jobbet. Det kan fx se nogenlunde sådan ud:

"Jeg har desværre ikke nogen erfaringer med netop de opgaver, I ønsker udført, men jeg ser ikke dette som en hindring for, at jeg vil være en fantastisk medarbejder.
Jeg er meget ambitiøs, og min store passion har altid været at arbejde inden for salg - derfor skrev jeg også min SSO i gymnasiet om salgsteknikker inden for mellemstore virksomheder. Jeg glæder mig til at udvikle mine kompetencer i praksis. Jeg lærer hurtigt og er mere end klar til at give mig i kast med de spændende udfordringer, jobbet kan stille mig overfor."
Alle indlæg