Sådan skriver du et fantastisk CV

Læsetid:
5 min.

Din ansøgning er skrevet og gennemlæst, du har researchet på arbejdspladsen, og du kan allerede se dig selv i stillingen. Der mangler bare én ting - CV'et! Opsætningen af dit CV er vigtigere, end du måske tror, men hvis du læser med her, burde det ikke være noget problem for dig at skrive et, der både er professionelt og bemærkelsesværdigt.

Kontaktoplysninger

Det er vigtigt, at du gør dine kontaktoplysninger tydelige i dit CV. Det ville være ærgerligt, hvis grunden til, at du ikke blev kontaktet af arbejdsgiveren, var, at de ikke kunne finde dine oplysninger. Inkludér altid mail-adresse og telefonnummer i dit CV, også selvom du har skrevet dem i din ansøgning eller den mail, du sender med, når du ansøger. Det skal gerne være så nemt som muligt at få fat på dig!

Tip: Vælg evt. at skrive dine kontaktoplysninger i sidehovedet på dit dokument, så det ikke er til at overse.

Kort resume

Introducér dig selv i starten af dit CV med en kort lille tekst, der fortæller, hvem du er som person. Det er rart for modtageren at kunne danne sig et indtryk af ansøgeren så hurtigt som muligt. En lille tekst får desuden dit CV til at fremstå mindre "skabelonagtigt".

Tip: Et CV må gerne være lidt længere end en ansøgning, som typisk skal være på omkring en side. Hvis du holder dig til relevant information, er det ok hvis dit CV kommer op på en 3-4 sider. Husk dog altid at indsætte sidetal!

Vælg det rigtige billede

Et billede er vigtigt i dit CV, fordi det giver modtageren en mulighed for at danne sig et indtryk af dig. Modtageren vil desuden bedre kunne huske dig, hvis vedkommende har set dit ansigt. Sørg for, at det billede, du bruger i dit CV, først og fremmest er vellignende, er i en god billedkvalitet og passer til det job, du søger. Søger du job på et kontor, er det vigtigt, at du udstråler professionalisme. Du skal altså være professionelt klædt og se nogenlunde seriøs ud - du må gerne smile, men gem det store grin til en anden gang. Hvis du derimod søger job et sted, hvor du først og fremmest skal være udadvendt og social, eksempelvis inden for kundeservice, så er der ikke noget galt med at vælge et lidt mere uformelt billede, hvor du først og fremmest ser glad og imødekommende ud.

Tip: Det kan godt betale sig, at du gør dig umage med det billede, du vælger, så få det rettet til og redigeret. Dit billede skal udstråle grundighed og umage i samme grad som din tekst.

Opsætning

Sørg for, at CV'et ser overskueligt og gennemarbejdet ud. Opdel gerne dit CV i kategorier, så modtageren nemt kan finde de oplysninger, han/hun leder efter. Det kunne eksempelvis være noget i stil med:

  • Uddannelse
  • Joberfaring
  • Frivilligt arbejde
  • Kurser
  • Kompetencer
  • Fritidsinteresser
  • Mål for fremtiden
Tip: Fremhæv de erfaringer eller kvaliteter, du har, der er specielt relevante for det job, du søger. Det kan både være, hvilken relevant erhvervserfaring du har, men også hvordan det passer godt til dine hobbyer eller kan hjælpe dig med en fremtidsdrøm.

Kronologi

Det er altid vigtigt at vise tydeligt, hvornår du har lavet hvad, i dit CV. Skriv derfor altid ud for det punkt, hvor du har skrevet en uddannelse, et job eller et kursus, i hvilken tidsramme du lavede dette. Du behøver ikke skrive specifikke datoer, bare årstal (2008-2014 eksempelvis). Det er også en fin måde at dække lidt over det, hvis du kun har arbejdet i en kortere periode et sted. "2016" ser bedre ud end "1/6/16 - 14/8-16".

Tip: Det kan virke naturligt at starte fra begyndelsen, men det er CV-kutyme at skrive det sidste, du har lavet, først, og så gå gradvist tilbage i tiden med punkterne.

Læs korrektur!

Dit CV kan være det mest fantastiske i verden, men har du skrevet "gjordt" eller "arbjesplads", kommer du til at se sjusket ud, og du giver et indtryk af, at du ikke gad gøre dig umage. Det kan derfor ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at gennemlæse dit CV. Bed evt. en anden om hjælp til at læse det igennem for at sørge for, at der ikke er noget, du har overset.

Tip: Gem din fil som PDF! Formater har det med at rykke sig, når et Word-dokument bliver sendt fra én computer til en anden. Dette er ærgerligt, hvis du har gjort dig umage med din opsætning, men kan undgås, hvis du bare gemmer dokumentet i PDF-form.
Alle indlæg