Tjeklisten til den rigtig gode jobansøgning

Arbejdspladserne modtager mange ansøgninger hele tiden, så der er en vis risiko for, at din ansøgning drukner i mængden. Sørg for, at din skiller sig positivt ud fra mængden. Gør en indsats, og øg chancerne for, at det, du virkelig drømmer om, bliver muligt for dig.

1. Vælg en fængende overskrift

Lad være med bare at kopiere overskiften fra jobopslaget - prøv i stedet at være lidt kreativ, og vær ikke bange for at rose dig selv. Overskrifter som “Ansøgning til stillingen som salgsassistent i Salg A/S” er ikke decideret dårlige eller forkerte, men springer heller ikke på nogen måde i øjenene. Væg i stedet en overskrift, man lægger mærke til.

Fx: “Mød den salgsassistent, som jeg oprigtigt mener, at Salg A/S har manglet!” Resten af ansøgningen skal selvfølgelig kunne bakke denne påstand op, ellers klinger det hult.

2. Skab et godt førstehåndsindtryk i din indledning

Din indledning skal, ligesom din overskrift, skabe et godt førstehåndsindtryk. Indledningen er din mulighed for at vise et tydeligt match imellem dine kompetencer og det, virksomheden søger hos en medarbejder. Fortæl, hvad der tiltrak dig ved stillingsopslaget, hvad var det, du syntes lød spændende ved jobbet, og hvorfor du vil være god til det.

Fx: “Jeg skriver, fordi jeg så jeres jobopslag, hvor I søgte en erfaren salgsassistent. Med mine mange års erfaringer med tilfredse kunder og opadgående salgstal mener jeg, at jeg er den medarbejder, I har ledt efter. Jeg har i mange år beundret jeres virksomheds resultater inden for salg, og at I har en stilling åben er en oplagt mulighed for at tilbyde mit engagement og mine kompetencer.”

3. Skræddersy din ansøgning til præcis den arbejdsplads, som du sender ansøgningen til

Det kan virke som en dejlig nem løsning at lave en ansøgnings-skabelon, hvor du bare kan indsætte virksomhedens navn og den gældende jobtitel. Dette bør du dog for alt i verden undgå! Research på virksomheden, og målret din ansøgning herefter. Og tro os, når vi siger, at arbejdsgiveren kan lure dig, hvis din ansøgning er en ren standardvare, som du sender ud til alle. Spørg i stedet dig selv: Hvad er det specifikt ved denne virksomhed, der tiltaler dig? Hvorfor vil du gerne have netop dette job? Det sender et signal til virksomheden om, at du er entusiastisk og vil lægge engagement i jobbet. Det viser også, at du har gjort dig umage og virkelig mener det, når du siger, at du gerne vil i arbejde der. Vi ved, at mange har givet ellers velkvalificerede kandidater baghjul simpelthen ved at vise, at de virkelig forstår og kender den arbejdsplads, som de søger en stilling hos. Det giver vitterligt mange point i arbejdsgiverens øjne!

Fx: “Jeg blev meget begejstret, da jeg så jeres opslag til stillingen som grafisk designer, på STILLINGSOPSLAG.dk. Jeg har altid beundret jeres hjemmesider for deres rene linjer og brug af farver. Især den side, I designede til Virksomhed A/S, fangede min opmærksomhed med den geometriske måde i havde sat grafikken op på.”

4. Undgå floskler og klichéer

Som sagt er det en fordel, hvis din ansøgning skiller sig ud fra mængden. Forsøg derfor så vidt mulig at undgå de værste klichéer og floskler. Ni ud af ti ansøgere skriver ting som “jeg er en holdspiller” eller “jeg er åben og udadvendt og elsker at møde nye mennesker.” Disse er gode kvaliteter, men de lugter langt væk af tomme ord. Prøv i stedet at formulere det, du vil sige på en ny, mere kreativ og konkret måde.

Fx: “Jeg har meget erfaring med at arbejde med devising-processer og har lært utrolig meget af at indgå i dialoger og lave kompromiser med andre” eller “jeg trives bedst blandt andre mennesker og elsker at indgå i et fællesskab - jeg stiller altså gerne op til sociale arrangementer, om det er som arrangør til firmafesten eller en funktion som tillidsmand for kollegaerne.”

5. Giv konkrete eksempler

Sig ikke bare “jeg er ansvarsbevist” eller “jeg kan holde mange bolde i luften”. Det kan alle og enhver komme og sige. Giv i stedet konkrete eksempler, der beviser, at din påstand er sand, og giver et billede af, hvem du er som person.

Fx: “Jeg var i to år projektleder for Virksomhed A/S’s salgsafdeling. Her havde jeg det primære ansvar for at koordinere virksomhedens marketingsstrategier samt fungere som facilitator, når der skulle holdes møder, arrangementer m.m. Dette var et job, der gav mig en masse erfaringer med at beholde overblikket og lærte mig en masse om ansvar.”

6. Fremhæv dine vigtigste erfaringer og kompetencer

Hvis du søger en stilling som medarbejder i en sandwichbar, er din erfaring som kontorassistent mindre vigtig end din erfaring som kassedreng i Netto. Hvis du søger en stilling som folkeskolelærer, er det mere relevant at fremhæve, at du har arbejdet som lektiehjælper end som hundelufter. Du behøver ikke gennemgå hele dit CV i din ansøgning. Det er det, CV’et er der for. Vælg dine mest relevante erfaringer ud af dit CV, og fremhæv, hvordan du kan bruge dem i det job, du søger.

Fx: “De sidste tre somre har jeg været frivillig i en svømmeklub for inklusionsbørn. Dette arbejde var meget givende på et menneskeligt plan, men lærte mig også at sætte grænser for børn og blive opmærksom på, hvordan jeg bedst muligt kunne hjælpe dem med at løse konflikter eller udfordre dem selv. Disse erfaringer vil jeg tage med mig i stillingen som pædagog på jeres fritidshjem, hvor jeg helt sikkert vil blive mødt af nogle af de samme udfordringer.”

7. Udvis entusiasme

Den her er hamrende vigtig: Vær ikke bange for at være passioneret! Eller sagt mere direkte: Sørg for alt i verden for at vise, at du virkelig ønsker jobbet og chancen for at bidrage værdifuldt til arbejdspladsen. Det er altafgørende for arbejdsgiveren at have en medarbejder, der brænder for det, de laver. Spørg dig selv: Hvad er det i dig, der gør, at du bare MÅ have dette job? Drømmer du om dette job, fordi det fx giver dig mulighed for at hjælpe andre mennesker eller udvikle dig fagligt? Forklar din motivation, og hvad du brænder for ved jobbet! Det er langt farligere at være upassioneret og uambitiøs end at give for meget gas på passions-speederen.

Fx: “Det ville være en stor glæde for mig at få et job, hvor jeg hver dag kunne gøre en indsats for at give noget til andre mennesker. Det er min helt store passion at gøre en forskel for dem, der har brug for det - og det fylder mig med stor energi og mening at bruge mine dage på dette.”

8. Tilpas sprog og tone til modtageren

Vis, at du forstår virksomheden og jobbet, ved at lade din ansøgning afspejle det, du kommer til at skulle lave. Skriver du en ansøgning til et job som rejseguide, skal du altså vise i din ansøgning, at du er en person, der ville fungere godt i det job. En rejseguide skal typisk være energisk, levende, social, åben, hjælpsom og god til sprog. Derfor skal din ansøgning afspejle dette. Det nytter altså ikke at skrive noget i stil med: “Jeg har dokumenterede gode kundskaber inden for kommunikation og formidling og erfaring med at indgå i dialoger med mennesker fra forskellige kulturer. Jeg behersker flydende engelsk og en del fransk og tysk.” Skriv i stedet:

Fx: “Jeg trives bedst med at være ude blandt mennesker og brænder for at være den person, der gør andres oplevelser sjovere og mere berigende. Jeg elsker at lære om andre menneskers liv og kulturer, og det mener jeg, at man bedst gør gennem berigende og involverende snakke, som jeg iøvrigt kan føre på både engelsk, tysk og fransk.”

9. Fat dig i korthed

Det en kunst at begrænse sig, og det kan være overraskende svært at gøre. Ikke desto mindre bliver du nødt til det, når du skriver en ansøgning. Tænk på din ansøgning som en appetitvækker, der skal give arbejdsgiveren lyst til at vide mere. Udvælg det vigtigste om dig og det mest relevante for jobbet, og skriv dét. Ideelt skal din ansøgning ikke være længere end en enkelt side. Spar på din fremtidige arbejdsgivers tid, og øv dig i at sælge dig selv på så få linjer som muligt. Gør din ansøgning overskuelig, og vedhæft desuden kun de bilag, der bliver bedt om i opslaget. Arbejdsgiveren gider sandsynligvis ikke læse en lang roman om dit liv og alle dine tidligere jobs, fire vedhæftede anbefalinger, dit eksamensbevis og en beskrivelse af det kursus, du tog sidste år. Alt dette kan eftersendes, hvis det bliver relevant. I stedet for at skrive noget i retning af: "Jeg håber virkelig, at I kunne tænke jer at se mig til en jobsamtale. Som sagt synes jeg, at jeres virksomhed lyder enormt spændnde! Jeg vil rigtig gerne arbejde sammen med jer og mener at mine kompetencer kvalificerer mig hertil. Derfor har jeg vedlagt mit telefonnummer og min mailadresse. Jeg kan oftest kontaktes i tidsrummet 8-16 på hverdage og hele døgnet i weekender og venter med spænding på at høre fra jer!" – skriv i stedet:

"Jeg ser frem til at høre fra jer, og har I yderlige spørgsmål til mig eller min ansøgning er i velkomne til at kontakte mig."

10. Gør dig umage

Det er let at gennemskue, om en person har gjort sig umage med en ansøgning. Sørg for at sætte dokumentet pænt og overskueligt op. Tænk over linjeafstand, skrifttype og -størrelse. Brug gerne flere overskrifter, så det er nemt at finde rundt i din ansøgning, og sørg for at begrænse dine mere kringlede formuleringer. Det skal være nemt og rart at læse din ansøgning, så sørg for, at der ikke er noget visuelt, der overdøver indholdet. Frem for alt så husk at læse korrektur! Læs din ansøgning igennem flere gange, og sørg for, at grammatiske og sproglige fejl er helt udryddet. Få måske en ven eller et familiemedlem til at læse den igennem for dig og komme med feedback - jo mere gennemarbejdet, jo bedre! Ansøgningens format skal gerne understøtte dine påstande. Hvis du skriver en sætning som: "Jeg er god til at skrive jeg er grundig og flitig og kreativ og pasionert jeg har gode sprogkundskabder.", virker det en smule paradoksalt, da din sætning beviser det modsatte af stort set alt, hvad du lige har påstået. Skriv i stedet noget i retning af:

"Jeg har altid været passioneret omkring sprog. Jeg elsker at skrive tekster, indgå i dialoger, synge sange, læse bøger - og stort set alle andre måder, vi mennesker kommunikerer sprogligt med hinanden på. Jeg skriver både om kreative såvel som mere alvorlige emner. Jeg er i øjeblikket ved at skrive på en børnebog, jeg længe har haft i baghovedet, såvel som en essaysamling om intern kommunikation i større virksomheder."

Læs flere guides til din jobsøgning>